maandag 24 september 2012

Eurospel





Eurospel                                                                           (mei 2012)

 
We spelen Monopoly. ‘Maar we doen het iets anders hoor, mam, want als je die belasting hie rop de pot zet kun je meer verdienen als je erop staat.’ ‘Ok, dus jullie veranderen de spelregels?’ ‘Ja, en dat apparaatje gebruiken we ook niet om huizen te kopen. Dat is zo’n gedoe.’
Veranderen van de spelregels is geen probleem, als alle spelers er van af weten en vóóraf aan het spel mee eens zijn. Doen we met pesten soms ook. Krijg je een 2 dan moet je 2 pakken en een joker is 5 pakken, maar we doen ook wel eens dat we alles achter elkaar optellen, en doen moet je dus heel veel pakken.

Griekenland wil wel meedoen, maar houdt zich niet aan de spelregels. Spelregels en afspraken zijn al enkele keren veranderd, maar het blijft lastig. Als je je niet aan de spelregels houdt, mag je niet meer meedoen. En dus uit de euro.
Eurosceptici trekken nu een lange neus: zie je nou wel!

Nee, Engeland heeft het goed gedaan… Niet in de euro. Steeds commentaar op de euro hebben. Hé, je deed toch niet mee? In Engeland is nog steeds veel armoede. Er zijn Engelse families die generaties lang in de steun zitten, geen opleiding hebben en waar de hulpverlening geen vat op kan krijgen. Generatie na generatie na generatie. Krijgen jong kinderen, maken hun school niet af, hebben geen werk, zitten in de criminaliteit, leven voor voetbal, laten de pittbulls uit, zuipen zich een hersenbeschadiging, enz. Klassensysteem is in Engeland nog duidelijk aanwezig. Ben je van lage klasse, kom je nooit in de upper-class. Want je ouders kunnen geen privé-school betalen. Je mag op die school omdat je vader de zandbak heeft gesponsord, eerlijk waar. Scheiding tussen rijk en arm. Een dubbeltje wordt daar nooit maar dan nooit een kwartje, hoe hard je ook werkt. Met dank aan de regering. Of dat anders geweest zou zijn als ze wél de euro hadden gehad, weet ik niet. Ik ben blij dat ik geen econoom ben. Stel je voor; al die vragen die je nu moet beantwoorden… Ik was er op school ook niet zo goed in. Ben nu wel blij dat we aan het einde van de maand nog wat overhouden.

Stel we stoppen met de euro. Waar denk je dan dat al dat geld ineens vandaan komt? Moet allemaal ineens worden gedrukt en geslagen. Wat is ons belangrijkste exportproduct eigenlijk? Bier? Dan moeten we Engeland wel te vriend houden;)

Ik denk dat niemand wil dat er veel geld gepompt wordt in een zinkend schip. Of je nou voor of tegen de euro bent. Het gaat er ook om wat het voor consequenties heeft voor ons?
Heel veel mensen hebben allerlei meningen over de economie. Mensen die hun eigen financiën niet op orde hebben roepen nu om het hardst: ’eigen hypotheek eerst!’.
Economen breken hun hoofd over dit probleem.

Loslaten van Griekenland, zou totale anarchie kunnen betekenen. En dat doen wij als beschaafde landen hen toch niet aan? We laten hen toch uiteindelijk niet stikken in hun ouzo?
We zijn met zijn allen dit eurospel begonnen en moeten er het beste van maken. Met of zonder spelbrekers.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten