zaterdag 1 februari 2014

Hans en Grietje en de gevolgen van het zorgzwaartepakket






Hans en Grietje en de gevolgen van het zorgzwaartepakket

Broer en zus na uren gered uit duinen”, stond er in de kop van het artikel vermeld. Ik dacht alleen maar: Ach, gossie, die arme kinderen, liepen daar hulpeloos rond. Na eerst verstoppertje gespeeld te hebben en daarna ruzie, merkten ze dat ze weg kwijt waren geraakt. In de duinen lijkt elk sprietje en elk hobbeltje zand op elkaar. Die mensen met die hond zagen ze ook nergens meer. Het begon donker te worden. Hans vond nog een half rolletje Mentos in zijn jaszak. Terwijl ze sabbelden op de allerlaatste stopte Hans het papiertje terug in zijn jaszak en vond daar zijn telefoon. Rechtsboven gaf het batterijtje een klein rood streepje aan. Op hoop van zegen belde hij 112. Ze hielden elkaars hand vast…

Toen ik verder las raakte ik in verwarring: De 53-jarige vrouw uit Oostvoorne en de 40-jarige man uit Rotterdam waren aan het einde van de middag gaan wandelen….” Zit ik nog wel hetzelfde krantenartikel te lezen? Aanvankelijk dacht ik dat het kinderen betrof…. Jij ook?
Inmiddels werd mijn nieuwsgierigheid gewekt en heb ik het een en ander uitgezocht… het is als volgt gegaan:

Grietje van 53 en haar broer Hans van 40 liepen inderdaad in de duinen, maar ze waren niet alleen. Ze waren gezellig aan het wandelen met hun vader van 89. Grietje heeft haar vader pas in huis genomen, sinds hun moeder is overleden. Haar vader mocht niet meer in het tehuis blijven wonen, aangezien hij ‘te goed’ werd bevonden. Zijn vrouw, ja die was hulpbehoevend, maar hij niet, en aangezien hij een dochter had met genoeg ruimte ging hij maar bij haar wonen. Ondertussen zat Hans in een vechtscheiding en kon hij bij zijn zus de zolderkamer betreden. Hij stond op een dag voor haar deur met in zijn handen een grote doos. Ontgoocheld kwam ze erachter dat alleen zijn modeltreintjes in die doos zaten. Aan schone kleren had hij niet gedacht. Zijn aanstaande-ex had hem toegeschreeuwd dat ze die klote-treintjes anders bij het grof vuil zou zetten. Wat moest hij anders?

Grietje vond het nodig om elke avond boven ‘het prakkie’ te zeggen: ”Net als vroeger, hè?” En elke avond dacht haar vader:”Echt niet! Want mijn Marietje is er niet meer…” Hij verveelde zich kapot met die twee half zachte eieren. Hij werd gek van dat betuttelen. In het tehuis had hij tenminste afleiding. Elke keer valse bingo roepen, daar kon hij geen genoeg van krijgen, een beetje verwarring schoppen bij vergeetachtige vrouwtjes, hier en daar een grap en een grol en plagen en klagen over het eten, dikke pret! Tuurlijk hoorde hij er niet, maar hij was bij zijn Marietje.

Vandaag gingen ze ‘wandelen’, nou, nou, daar zat hij op te wachten hoor. Maar alles is beter dan binnen zitten met tv-MAX. Hij liep langzamer dan zij en ze moesten steeds op hem wachten. Op een gegeven moment zei hij dat hij moet plassen. Hij eiste privacy en zag een mooie kans om te ‘ontsnappen’. Dikke doei! Terug over het pad richting dat warme cafeetje waar ze langs waren gelopen. Hij bestelde een pilsje en twee gebakken eieren met spek. Verkleumd was hij.
Na het tweede pilsje begon het  gevoel in zijn botten terug te komen en hoorde hij sirenes. 
Eindelijk weer eens een leuke dag!