vrijdag 29 maart 2013

“Urenlang tv kijken of computerspelletjes spelen is niet schadelijk voor de sociale ontwikkeling van jonge kinderen.”


 
“Urenlang tv kijken of computerspelletjes spelen is niet schadelijk voor de sociale ontwikkeling van jonge kinderen.”
http://www.nu.nl/media/3382448/lang-tv-kijken-niet-schadelijk-sociale-ontwikkeling-kind.html

“Urenlang tv kijken of computerspelletjes spelen is niet schadelijk voor de sociale ontwikkeling van jonge kinderen.”, zeggen Britse experts. Waarom twijfel ik dan aan zo’n onderzoek? De beeldbuis is de laatste jaren geëvolueerd van nieuws- en informatieverstrekker tot entertainmeubel! Ik meen me te herinneren dat er in mijn tijd niet veel meer was dan Paulus de Boskabouter, Beertje Colagol en de Berenboot. Niet te vergelijken met Avatar en natuurlijk Sponge Bob. Ik heb menigmaal mijn zoon ervan geprobeerd te overtuigen dat het stemgeluid van Spónge Bób te erg is voor moederoren. Ik kom er gewoon niet overheen.”Na dit filmpje mag de tv wel uit!”, probeer ik te vergeefs. Thuis ben ik ook maar gewoon moeder en geen juf tenslotte. Toen mijn kinderen jonger waren, bezáten wij de afstandbediening en konden wij nog bepalen wat er gekeken werd. Je kon ze toen van alles wijsmaken, tenslotte konden ze nog niet lezen en wisten niet wat er in de tv-gids vermeld stond. Wij probeerden dan de educatief verantwoorde programma’s voor hen uit te zoeken. We dachten dat we ze voor de gek konden houden! Ha! Sponge Bob pakt me nu dagelijks terug:”Ik ben er klaar voor, ik ben er klaar voor!” Terwijl ik tijdens het koken denk:”Ik ben er klaar mee, ik ben er klaar mee!” Wij hadden naast de pc een kookwekker die na 40 minuten afging. “Nu mag je zus!”, terwijl onze zoon afdroop. Hij vond het leuk om viruele dierentuinen en pretparken te bouwen en dat duurt nou eenmaal langer dan 40 minuten. Snap dat dan, mam!

Toch schrik ik van de cijfers: 15 procent van de 11.000 onderzochten 5 jarigen keek meer dan drie uur tv per dag. Meer dan 3 uur bij de virtuele oppas! En dan toch zeggen dat tv-kijken niet schadelijk is voor de sociale ontwikkeling! Wanneer maak je dan vriendjes? Los je conflictjes op? Leer je voor jezelf opkomen? Doe je verbale vaardigheden op? Leer je communiceren? Leer je omgaan met winnen en verliezen? Leer je incasseren? Leer je spelen met vriendjes, spelen met je broertje, zusje, papa of mama? Leer je ontdekken, experimenteren, uitdagen, verstoppertjes spelen? En doe je motorische vaardigheden op, zoals klimmen, rennen, stoeien, handstand tegen de slaapkamerdeur, balletje trap of knikkeren?

Tv-kijken zet wel degelijk aan tot gedrag. Vooral de reclames tussendoor zetten aan tot hebberigheid en kóópgedrag. Wat dan grappig is dat we allerlei gezelschapsspelletjes en binnen- en buitenspeelgoed voorbij zien komen. Ik vermoed dat die gezelschapsspelletjes in de kast verdwijnen. Daar heb je toch geen tijd voor als je meer dan 3 uur per dag tv kijkt! En buitenspelen met je nieuwe frisbee? Daar moet je wel eerst vriendjes voor maken. En hoe moet dat ook al weer? Die gezelschapsspelletjes zien we over een paar jaar wel weer terug voor een prikkie op een kleedje bij Koningsdag. “Helemaal compleet en zo goed als nieuw! We zijn er klaar mee! We zijn er klaar mee!”