zondag 16 februari 2014

En we noemen hem Sjinkie




En we noemen hem Sjinkie

Een kwart van de Amerikanen weet niet dat de aarde om de zon draait. Dat blijkt uit een enquête van de National Science Foundation onder 2200 Amerikanen. Die Amerikanen, toch…

Volgens de International Business Times zijn Nederlanders goed in schaatsen omdat ‘lange afstanden schaatsen in Nederland een gangbare praktijk is voor velen. In de wintermaanden is de schaats een logische vorm van vervoer, forensen schaatsen over bevroren grachten en kanalen naar familie en vrienden die vele dorpen verderop wonen. Een groot deel van het land ligt onder zeeniveau, dus het is meestal niet erg zwaar om de afstand met de schaats af te leggen. Het zit in hun bloed.’ 
Ja, hoor! En we lopen allemaal in oranje kleren op klompen van molen naar molen, eten van Delfts blauwe bordjes, kweken tulpen, eten drop en al onze kinderen heten Jan of Anne. 

Behalve Sjinkie Knegt dan. Sjinkie… hoe dronken was je toen je die naam verzon? “Sj..hik…ie”, de ambtenaar keek de kersverse vader vragend aan en hij herhaalde “Sj…hik…ie”. Twijfelachtig vroeg de ambtenaar nog:”Sjakie? Sjonnie?” Maar ja, dronken mannen wil je ook weer niet boos maken, hè? En de wachtkamer van het stadhuis zat vol met ongeduldige burgers, dus de ambtenaar typte S-j-i-n-k-i-e in. En zo werd het!
En bijna 24 jaar later won hij brons in Sotsji. Brons met shorttrack. Voor wie deze vorm van schaatsen ook niet snapt: een soort tikkertje maar dan op de schaats. 

Wat bestaan er toch rare sporten op de wereld en op een of andere mysterieuze wijze worden het ook nog Olympische sporten! Neem skeleton: een lijf perst zich op een plank met wieltjes en presteert het om op de buik met het hoofd naar voren zich van de berg te laten glijden met 130 kilometer per uur! Hoe levensmoe ben je dan? Was bobsleeën of rodelen niet spannend genoeg? Wie heeft het bedacht? Is het ontstaan uit een of andere fout gelopen weddenschap? Helaas, jij hebt verloren! Ik heb nog wel een ‘hondje’ in de kofferbak van mijn auto waar we je opbinden en toedeledokie! Wie het eerst onderaan de berg is: wij in de auto en jij op dat ding. 

Nee, hoor, laat ons dan maar schaatsen van dorp naar dorp.