zondag 14 juli 2013

Ik beken een (bijna) moord!




Ik beken een (bijna) moord!
 

Ze zeggen wel eens dat iedereen tot moord in staat is. Bijvoorbeeld in het geval van zelfverdediging. Nou, ik heb van de week bijna iemand vermoord.
Denk ik…

Misschien zou ik wegkomen met doodslag, omdat het niet opzettelijk ging.
Het ging als volgt:
Normaal gesproken zou de kat het geluid allang gehoord hebben, ware het niet dat ze alweer een tijdje (zou het bijna een jaar zijn?) naar de dierenhemel is verhuisd. Het plekje rechtsachter in onze tuin, naast de konijn en de goudvis. Het plekje in de tuin waar de bieslook, munt, kamille en basilicum welig groeit.

Ik was in Lorraine’s kamer. We hadden een zomerse plakkerige nacht achter de rug en ik was op weg naar haar raam om het te openen. Ik was niet gefocust op onbekende geluiden. Terwijl ik haar rolgordijn omhoog rolde, had ik nog niets in de gaten.
Op de onderkant van Lorraine’s raam hebben we ooit een strook folie geplakt, zodat ze geen inkijk heeft van buiten. Ik rolde het gordijn onwetend omhoog…

Ik schrok me wezenloos, terwijl die twee ogen me aanstaarde! Een gil kwam uit mijn diepste binnenste naar buiten! “Ahhh!!!” Twee ogen paste precies tussen het strook folie en het gordijn, waarvan ik het kettinkje acuut losliet. Twee grote ogen, met wijde pupillen. “Ahhh!!!”, zei de mond behorende bij die twee grote verschrikte ogen. Om de opengesperde mond, zat een lichtgrijze vijfdagenbaard.
Nieuwsgierigheid overwon mijn angst en ik trok het rolgordijn met een ruk omhoog! Acht witte knokkels hielden stevig de ladder vast, opdat hij niet naar achter zou vallen van schrik. Hij moest even extra ademhalen. Ik slikte. Bijna was hij achterover in onze nieuw aangelegde tuin beland!

“Jezus, man, je was toch pas geweest!”, riep ik een beetje boos naar de glazenwasser. Half stotterend zei hij dat het vast alweer een maand of zo geleden was. Van de zenuwen moeten we beiden lachen, maar de glazenwasser lachte als een boer met kiespijn.
Bijna achterover… bijna met zijn grijze kop op onze nieuwe terras…
in de buurt van onze dierenhemel.