vrijdag 26 oktober 2012

Oma verliest haar geduld in Mc Donalds…


Oma verliest haar geduld in Mc Donalds…

We gaan niet zo vaak. Ik vind het niet te eten, maar soms is het handig na een dagje uit: de hamburgertent met de grote gouden M. (Wie deze tent niet kent, heeft de afgelopen 40 jaar in een grot geleefd: je hoeft er niet geweest te zijn om te weten dat het bestaat…)
Van de week was het zo ver.

Een tafeltje verderop gaat een oma uit haar plaat tegen haar kleindochter: “Wat wil je nou? Geen kipnuggets? Wel kipnuggets? Nu heb je je Fristie en wil je ineens iets anders! Ga zitten! Ik word niet goed van je, weet je dat? Niet goed!”

Het is een heel raar gezicht om iedereen te zien verstarren: ellebogen op tafel, burger in beide handen, mond half open. Ogen gaan voorzichtig richting oma en kleindochter. Niet direct kijken… heel subtiel. En vrijwel direct erna hoor je het gemompel ontstaan. Het gemompel is te zacht om er iets van te verstaan, maar je weet, je wéét dat het over oma en haar kleindochter gaat. Om het plaatje compleet te maken: de kleindochter is gekleed in een roze rok met rouches en tule, roze platte schoentjes over haar maillot en haar winterjas er losjes overheen gedrapeerd. De vergelijking met een prinses is bijna te mooi om waar te zijn!

Ik gok nu: oma heeft (laat ik haar Emma noemen) een dagje in de herfstvakantie te logeren gehad. Een leuke uitstapje, gokje: Walibi? Aan de lengte van ‘Emma’ te zien, zal ze niet in elke attractie gemogen hebben, waardoor oma de hele dag al met Emma in discussie is geweest. “Nee, Emma, daar moet je 1 meter 20 voor zijn! Nee, Emma, daar wordt je vies van en dat mag niet van mama! Nee, Emma, achter die glijbaan blijft je rokje steken! Kom maar… die draaimolen is ook best leuk… toch? Emma? Emma! EMMA!”

Ik zie geen rugzakje, dus oma heeft de lunch ook al uit eigen zak betaald. En in die parken is alles al stervensduur. Als afsluiting ‘gezellig’ met Emma naar de Mac.
Oma is doodop. Zelfs haar laarsjes van Gabor zijn niet geschikt voor zo’n dag vol geslenter en gehol. Ze is kapot en is toe aan een kom dampende erwtensoep met worst. Ja! En ernaast roggenbrood met spek. Katenspek! Nee, wat heeft ze nu: een blerend verwend kleinkind die zit te mokken boven haar Happy Meal. Happy meal? Hoe zo happy?
Oma wil haar schoenen uit en op de bank met een pot thee Goede tijden kijken. Die hamburger is niet te vreten.
“Je bent een erg ontevreden meisje, weet je dat? Ontevreden.” Oma gaat steeds zachter praten, want ze heeft ook wel in de gaten dat alle andere hamburgervreters om haar heen stiekem proberen mee te luisteren.
“De volgende keer eten we bij mij thuis. Wentelteefjes of zo?”
“Ik lust geen wentelteefjes!” en Emma kijkt verveeld om zich heen.
“Heb je dat wel eens gegeten?”
“Nee!”
“Hoe weet je dan dat je dat niet lust?”
“Gewoon…”
Ze staart naar de wand… “Ik wil een ballon!” en kijkt oma met een vette glimlach aan. Bij oma zakt de moed steeds verder in haar knellende schoenen. “ (zucht) Wat voor kleur?”
“Roze!”
“Ze hebben geen roze. Wel blauwe, rode en groene.
“Ik wil een roze!!!!!”