zaterdag 16 februari 2013

Paard van Troje


Paard van Troje
Achterin de vriezer vind ik een wit uitgeslagen bonk bevroren vlees. Het stickertje is er afgevallen. Ik kan de kleur niet echt onderscheiden. Hmmm… het zou kipfilet kúnnen zijn… maarrr… het zouden ook varkenslappen kunnen zijn. Dan wacht ik maar af tot het is ondooid.

Ik moet ineens denken aan de  biefstukkoning. Wat zei hij nou: ”Ik heb nooit gezegd dat het koeienbiefstuk was, gewoon biefstuk en het is al jaren paard, geen haan die er naar kraaide…” Tsja, van zo’n worst lust ik er  wel een. Kunnen we binnenkort  onze over het paard getilde MacburgerDonalds  gaan verwachten met een smoesje: “Ja, ja, 100% puur! , ‘beef’ betekent in het Schots ‘paard’, wisten jullie Europeanen dat dan niet? In tijden van crisis kiezen wij ook voor een goedkopere variant. Hebben jullie ook gemerkt dat het plakje augurk ervan af is?”
Paardenvlees heeft voor heel veel mensen emotionele waarde. Net als konijn, dat zien ook veel mensen liever niet op hun bordje liggen. Ik weet nog goed de zomer van 1985, dat we met de hele familie de dieren van mijn tante in Italië gingen slachten om vrieskistklaar te maken. Kippen, kalkoenen en konijnen. Mijn neefje kreeg die avond geen hap door zijn keel…

Mensen (op vegetariërs na) eten gerust vlees, zolang ze maar niet weten waar het vandaan komt. Geen beest dat we hebben geknuffeld of in de ogen hebben gekeken. Ik haalde een keer een hele grote pompoen . Hij was zo groot dat ik hem moest dragen als een baby . Er zaten halloweenstickers  op geplakt: tanden en ogen. Ik heb de pompoen geknuffeld en in de ogen gekeken, maar ik heb er tóch lekkere soep van gemaakt!
We eten de dieren waarvan we houden niet; wij eten geen hond of kat. In andere landen eten ze misschien wel alles wat beweegt, weet ik veel. Er zijn landen waar ze veel insecten eten. Waarom eten wij dat eigenlijk niet? Of zit iedereen ineens op een workshop sprinkhaanknuffelen? Zonder dat ik dat weer weet. Mis ik weer een hype?
Meelwormen hebben geen ogen. Het schijnt dat je ze makkelijk kan roerbakken en een beetje nootachtig smaken. Toch ken ik niemand die ze eet. Of zitten ze stiekem in de lasagna van de Euroshopper, zonder dat het op de verpakking staat vermeld?
Het waren trouwens varkenslappen. We hebben varkenslappen gegeten met kerriesaus , wilde rijst en boontjes. Ach… een gegeven paard mag je niet  in zijn bek kijken.