zaterdag 20 oktober 2012

Kom niet aan mijn kind!


Kom niet aan mijn kind!

De media staan er vol van: misbruik van kinderen wordt steeds meer ontdekt en veroordeeld. Priesters, pedagogisch medewerkers of een Engelse presentator: uiteindelijk komt het verschrikkelijke verhaal naar buiten! Bij ouders komen gevoelens naar boven die niet zouden misstaan in de middeleeuwen: ‘Laat mij maar even, wedden dat hij het daarna nooit meer doet!’

Ik weet nog goed dat mijn dochter in groep 3 thuis kwam met het verhaal dat het een beetje zeer deed tussen haar benen en het was ook blauw. Mijn voelsprieten schoten omhoog, je hart slaat even over en kippenvel over mijn hele lijf.

Desondanks moet je als ouder heel erg oppassen hoe je met je kind in gesprek gaat. Er zijn ouders die hun kind zodanig ondervragen dat je je afvraagd of ze een cursus bij de FBI hebben gevolgd. Laat ik maar een verklaring afleggen, want dan ben ik ervan af. Of het nou waar is of niet. De ander is in de ogen van de ouder altijd al verdacht: kom niet aan míjn kind!

Je kind voorlichten is ook best lastig. We hadden laatst een hysterische peuter in de peuter wc. Het onschuldige jongetje naast haar had zijn broek nog niet opgetrokken, toen zij net uit haar wc’tje wilde lopen. Gillend en krijsend trok ze de aandacht van de leidster. En wat bleek na navraag bij de ouder: moeder heeft zó erg benadrukt dat niemand je zijn plasser mag laten zien, dat haar dochtertje van 3 daarin totaal was doorgeslagen. Arm jongetje: hij zal het voortaan wel uit zijn peuterhoofdje laten om met zijn broek op zijn enkels uit zijn wc’tje te komen. Kleine viezerik!

Een andere moeder kwam verhaal halen waarom haar kleuter blauwe plekken had op zijn billen. Er moest toch wel iets gebeurd zijn! En de juf zal dit natuurlijk wel weer niet gezien hebben. Tsja moeder, misschien is hij onhandig gevallen van zijn stoeltje? Hij heeft gisteren ook gegymd én buitengespeeld.

In het gesprek wat ik met mijn dochter had, kwam naar voren dat ze had gegymd en aan de ringen had gehangen. Eerst aan haar armen zwaaien en vervolgens met de benen dóór de ringen zodat ze kon schommelen. Met haar mollige beentjes hing ze in de ringen en dat zat niet fijn, maar het schommelen was wél leuk. Die blauwe plekken in haar lies kwamen van de ringen. Poe… wat een opluchting!