zaterdag 9 november 2013

Bejaarden en kinderen eerst!


Bejaarden en kinderen eerst!

 

Voordat hij bij de halte stopte, zag hij ze al: met hun wilde snoeten en hun imponerende postuur. Met daarachter hun leider, die zij “meester” noemden. Hij had bij zijn baas al om een andere route gevraagd,  maar daar kon hij niet aan beginnen, zei hij. “Even doorbijten. Niet in de ogen kijken! En anders zet je ze er maar uit!”, adviseerde zijn baas.

Hij liet ze binnen. Het was een héle groep. Het leek wel of er geen einde aan kwam. Triomfantelijk stapte ze stuk voor stuk in, hij voelde zich ingesloten. Provocerend zei er een nog “Goedemorgen, meneer!”.  Nou, laat dat goede maar weg, dacht hij nog. Hun meester liep onhandig te doen met een hele stapel ov-chippasjes. Ook daar kwam geen einde aan.

Achterin was nog plek en daar stormden ze heen. Sommige reizigers durfden ze aan te kijken en naar hen te glimlachen. Niet doen, dacht hij nog, anders gaan ze los! Met zijn drietjes op een bank. “Hé, wat is dit?, zei er een, en drukte er gelijk op. “Dat is een knopje en daar moet je van afblijven.”, zei hun meester.

Oh nee, daar begint het gedonder!

“Luister, jongens! We drukken pas op het knopje als we eruít gaan, ok?” Vervolgens drukten er drie op het knopje. “Nee, niet nu, we moeten er nog lang niet uit, ik geef wel een seintje.”

“Als er nogmaals wordt gedrukt, zet ik jullie eruit!”, zei hij via de achteruitkijkspiegel tegen hun meester. Dat geklets en gelach, gek werd hij ervan.

Toen stond er een oud vrouwtje op. “Wil jij voor mij op het knopje drukken, jongeman? Ik ben al 89…”, zei ze met een krakende stem.

De kleuter drukte op het knopje…

De chauffeur zette abrupt de bus stil! Het oude vrouwtje verloor bijna haar evenwicht en kwam bij de meester op schoot te zitten.

“Drrrruit!! Drrruit!!”, brieste hij.

“Overspannen!”, zei de Arboarts, “Maar misschien helpt een andere werkomgeving”.
Ze zette hem op de trein naar Zwolle, als conducteur.

Daar zag hij haar weer: de 89 jarige vrouw. Hij herkende haar bruine ogen en grijze vlassige haar.

“Drrrruit!! Drrruit!!”, brieste hij.

En de rest kunt u lezen in het AD op bladzijde 4