zaterdag 8 februari 2014

Sneeuwvlok





Sneeuwvlok

Tijdens de opening van de Olympische spelen gingen er verschillende dingen mis. 5 Sneeuwvlokken zouden veranderen in Olympische ringen,  maar een van de sneeuwvlokken weigerde dienst en bleef een sneeuwvlok. Het vuurwerk wat daarna zou komen, bleef ook uit. De openingsceremonie werd over de hele wereld uitgezonden en over de hele wereld zag men een haperende sneeuwvlok. Het werd overal uitgezonden, behalve in Rusland zelf.
Het is zo normaal om tv-beelden te manipuleren en te censureren dat ze beelden hebben uitgezonden van de repetitie waarbij het wel goed ging. De creatief directeur zei dat het de normaalste zaak van de wereld was om deze beelden uit te zenden, het ging er namelijk om dat goede prestaties werden getoond. 

Bij de opening werd ook de geschiedenis van Rusland globaal met ons doorgenomen. Wat duidelijk was is dat het volledig vanuit hun perspectief werd gepresenteerd. Zouden de kinderen op school in hun geschiedenisboeken ook de Russische visie op de wereld leren?

Hoe machtig is een land waar je alles kan censureren en manipuleren? Science fiction meets James Bond. Alsof je in een slechte film zit. Pas je niet in het plaatje? Dan censureren we je toch weg. Een druk op de knop en je id is verwijderd uit het bestand.

Wij zagen vanmiddag Sven goud winnen en op twee en drie Jan en Jorrit. Tenminste… dat is wat wíj zagen, maar misschien werd er in Rusland wel helemaal iets anders uitgezonden en staan daar Ivan, Denis en Aleksandr op 1, 2 en 3?
Nu ik verder denk…  misschien zit Rutte daar helemaal niet. Dat is wat wij zagen, maar misschien zit hij wel in een cafeetje vlakbij het Binnenhof de hand van Plasterk vast te houden?
Misschien komen Alex en Max wel helemaal niet terug? We hebben ze wel gezien, maar volgens de Russen zijn ze daar helemaal nooit geweest. De beelden gemanipuleerd.

Het Olympisch dorp, stadion en infrastructuur kostten bij elkaar iets van 40 miljard! 
Als je daar in de buurt een boerderijtje had met 8 koeien, had je mooi pech gehad. Boerderijtje is van de aardbodem verdwenen, koeien zijn ergens in verwerkt en van die boer is niets meer vernomen. Alsof hij nooit bestaan heeft, foetsie, weg, verdwenen. 
Als een sneeuwvlokje die je opgevangen hebt met je tong… gesmolten… weg. Boer? Welke boer? Er was hier geen boer!

Als ik na het verschijnen van deze column onvindbaar ben… doe geen moeite met zoeken… als ’n sneeuwvlok... verdwenen.