woensdag 6 maart 2013

Wat wil je later worden als je groot bent?


Wat wil je later worden als je groot bent?

Het nieuwe thema bij de kleutergroepen is beroepen en daarin maken deze jonge kinderen kennis met de bakker, kapper, monteur, timmerman, chirurg, tuinman, schooljuf, winkelier, enzovoorts. De juffen gingen verkleed langs alle groepen. Juf! Wat heeft u nou voor vieze trui aan! Ja, ik ben een bouwvakker! Overigens had deze juf geen bouwvakkersdecolleté. Sommige collega’s weten al vanaf hun zesde dat ze juf wilden worden. Met een krijtje en een stok speelde ze schooltje met de buurmeisjes.
Sacha de Boer gaat haar passie volgen. Na ongeveer 20 jaar journalistiek gaat ze meer doen met fotografie. Hoe mooi is dat? Slow jounalism noemt ze het.
De koningin stopt ook met werken, die wil oma worden. Zal zij ook langs de kant van het zwembad staan als een van haar kleinkinderen voor het zwemdiploma-A gaat? En neemt ze weleens een kleinkindje achterop op de fiets? Cakejes bakken, voorlezen en verstoppertje in het grote paleis zie ik haar wel doen. Oma, waar ben je nou? Nu wil ik in de dekenkist, oma, en dan mag jij me zoeken. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 en wie niet weg is is gezien, ik kom! Prinsesje spelen met een kitscherig diadeempje van de Wibra op haar hoofd. Taartjes kleien met Play-Doh. Langs de kade met een vlaggetje in haar hand wachten op de Sint. Wat een leuke ervaring, zo achter een dranghek met aan elke hand een kleinkind! De jongste twee, want die geloven er nog heilig in. Het pakje Wicky heeft gelekt over haar makkelijkste laarzen. Maar het maakt haar niet uit, want ze is geen koningin meer maar oma. Voor haar kleinkinderen is ze de liefste en beste oma van der Nederlanden.
Er was eens een Hagenees die de beste wielrenner van der Nederlanden wilde worden… niet gelukt! Want valsspelen, dat mag niet. Dat weten kinderen zelfs! Wat gaat hij eigenlijk de rest van zijn leven doen? Wat wil je worden als je groot bent, Michael? Aan deze beroepen is de komende jaren een tekort: bouwvakker, monteur, lasser, schoenmaker en concierge. Nou… kies maar! Misschien kun je de beste schoenmaker van der Nederlanden worden… wie weet? Misschien wel van de wereld! Ik heb gehoord dat ex-paus Benedictus zich vanaf nu bezig gaat houden met het sparen van rode muiltjes. Misschien kun je die voor hem gaan maken? En dan kun je gelijk bij hem in de biecht!