zondag 11 januari 2015

Rare vogels…





Rare vogels…

“Mevrouw, Weet u waar de Rillandhoeve is?” 
De een had een verrekijker en de ander een fototoestel in zijn hand. Ja, een fototoestel, geen telefoon met camerafunctie. `
Vogelaars.

Ik had de kop in het plaatselijke krantje gezien hoor: ”zeldzame Oosterse Tortel” en dat hij zich op zou houden in onze buurt, zo tussen de Frieslandlaan en de Rillandhoeve. Laat ons huis daar precies in het midden van liggen! 

Ik dacht van de week nog: ”Wat doen al die duiven in mijn achtertuin?” Schijtbeesten, zijn het. Vliegende ratten. Ik heb Pinky er nog op af gestuurd, die ze maar wat graag heeft verjaagd. Wist ik veel!

Al een week of twee sluipen ze rondom ons huis, die vogelaars. Nog nooit zoveel volk gezien in het plantsoen waar honden niet mogen poepen en het toch doen. 
Vogelaars die ons wezenloos aankijken. Vogelaars zijn toch een beetje mensenschuw, hoor. Op die ene na dan. Die ene die de weg vroeg. Die anderen keken naar hun voeten. 

De Oosterse Tortel is verdwaald. 
En of ‘all places’, komt hij bij ons terecht. Hoe leuk! Een beetje leven in de brouwerij in een buurt, waar nooit zo veel gebeurd… bijna saai (op ons na dan). 
Wel een beetje een sukkeltje die duif, want er is geen andere Oosterse Tortel om zich mee te vermenigvuldigen, en als hij met een huis-tuin-en keukenduif gaat paren sterft hij uit. 
Wat een dilemma. Wil je de laatste zijn der Mohikanen en je laatste tijd op aarde helemaal alleen doorbrengen? Of kies je dan maar voor een tuinduif? 
Neemt hij zijn duifje mee naar de  Zuid West-Siberische bossteppen en lage bergen van Zuid-AziĆ«, en ze leefden nog lang en gelukkig? Dan wordt onze Nederlandse tuinduif daar een dwaalgast. 

Vanochtend vroeg liep er een ander groepje vogelaars, met rugzak, boekje en verrekijker heel opgewonden over het grasveld. Deze waren een stuk ouder dan die jongens van gisteren en keken vol verwachting naar de boomtoppen.
Pinky en ik hoefden elkaar alleen maar aan te kijken om elkaar te begrijpen en ik aaide hem over zijn bolle buik… Mjammmie… Oosterse Tortel!