dinsdag 28 maart 2017

De punnikjuf en de voetbalmees


De punnikjuf en de voetbalmees




Het werd uitgebreid op het journaal besproken: meer meesters voor de klas. Want de meesters houden van een grapje en van voetballen in de pauze. En de kinderen van nu missen dat doordat er bijna alleen maar juffen zijn. Er lopen nu generaties mannen rond die alleen maar les hebben gehad van juffen en dat is een probleem, blijkbaar. “Jongens hebben een voorbeeld nodig en van jongens moet een man worden gemaakt. “

Natuurlijk willen we ook meer meesters in het basisonderwijs, maar om juffen nou weg te zetten als knuffelende punnikende theemutsen, gaat een beetje te ver. Juffen zijn professionele leerkrachten die bij kinderen kijken wat ze nodig hebben. Dus ook bij jongens. Er zijn natuurlijk verschillen tussen jongens en meisjes. Er zijn ook verschillen tussen meisjes onderling en tussen jongens onderling. Niet alle meisjes houden van sieraden maken en niet alle jongens houden van stoeien. Zover zijn we toch ook wel gekomen de afgelopen jaren, hoop ik.

Op mijn basisschool hadden we een handwerkjuf en een handvaardigheidjuf. Bij de handwerkjuf leerde je borduren, haken en breien. Bij de handwerkjuf ging je aan de slag met hout en andere stoere dingen. De meisjes moesten naar de handwerkjuf. Tot op de dag van vandaag begrijp ik niet waarom ik moest leren borduren! Ik wilde ook ‘iets’ met hout doen, gewoon iets, het maakte me niet uit wat. Als het maar niet iets met stofjes, naalden of wol was. Na een lange tijd gefrustreerd haken schijnt mijn moeder met school gepraat te hebben en mochten de meisjes kiezen. Ik heb nog nooit zo blij iets met hout zitten doen.

Wanneer er over een quotum wordt gesproken voor meer vrouwen aan de top, wordt veelal de opmerking gemaakt :”alleen als ze de capaciteiten heeft”.  Moet er een quotum komen voor mannen in het onderwijs? Alleen als hij capaciteiten heeft en hopelijk meer kan dan voetballen in de pauze.