zaterdag 20 juli 2013

Zomerperikelen 1. Tenen





Zomerperikelen

1. Tenen

Ze komen ineens met bosjes te voorschijn. Meestal in groepjes van twee keer vijf te vinden. Uit de slipper of sandaal naar buiten koekeloerend: de blote teen!

Sommige vrouwen kleuren hun teennageltjes knalrood. Ik kan het niet helpen dat ik altijd even moet denken aan vijf rode vrolijke paddenstoelhoedjes op vijf witgrauwe steeltjes. Wanneer de tenen dezelfde zonnige kleur krijgen als de rest van het gebruinde lijf, past de nagellakkleur er echter bijzonder mooi bij. 

Er zijn ook mensen waarvan hun tenen lijken op stinkzwammen: de nagels slecht verzorgd, viezigheid onder de nagel, tussen de tenen wat gruis (je wilt niet weten waarvan) en vreselijke eeltknobbels. En dat durven ze dan ook nog ongegeneerd in de slipper aan de buitenwereld te tonen!

Er zijn tenen die blij zijn dat ze worden bevrijd, omdat ze het hele jaar in een te benauwde schoen hebben gezeten. Je ziet het aan de stand van de tenen: ze staan wijd uit elkaar en zuigen de frisse lucht van de zomer in. Met de grote teen als aanvoerder van het stel duidelijk prominent aanwezig. Het kleine teentje is echter het hele jaar verwaarloosd en ziet er uit als een knel gezeten saucijsje. Raar bolvormig worstje met aan de bovenkant een aluminium sluitertje wat het nageltje zou moeten voorstellen. De drie andere tenen zitten er als Kwik, Kwek en Kwak voor spek en bonen tussen. Ze hebben geen specifieke functie zoals bij vingers. Heb je weleens gehoord dat iemand het over zijn wijsteen of ringteen heeft?

Ik zag van de week iemand lopen met spierwitte tennissokken in zijn sandalen. Ik dacht dat deze mensen waren uitgestorven, maar nee. De bedoeling ontgaat mij geheel: je hebt sandalen aan omdat het warm is, en wat doen die dikke badstof sokken dan? Ze houden je voeten lekker warm. Misschien absorberen ze  zweet. Ja, maar met die sokken heb je meer last van zweetvoeten, of niet? Of camoufleert hij het feit dat hij inktzwammen heeft of brie kweekt tussen zijn tenen. De spierwitte tennissok is van nu verdacht!
Vraag je je af waarom ik let op andermans tenen? Tsja, dat vraag ik me ook af, maar ja, ik ben nou eenmaal niet zo lang, dus misschien valt het mij sneller op.

Weet je wat kleine mensen ook direct opvalt: neushaar! Daar kijk ik helaas altijd direct in…
En over ‘haar’ gaat mij volgende zomerperikel.

Groetjes van Silvana