zaterdag 21 november 2015

Wees lief voor elkaar!



Wees lief voor elkaar!




Media… wie bepaalt wat we te zien krijgen, waardoor we worden beïnvloed?
Journalisten en media in het algemeen, voeden ons met onvolledige en eenzijdige berichtgeving over aanslagen en terreuracties over de hele wereld. Waarom krijgt het een meer aandacht dan een ander? We moeten oppassen dat er in Nederland geen censuur ontstaat. Er is juist nu behoefte aan objectieve, volledige en genuanceerde berichtgeving! Soms wordt iets direct al de wereld in geslingerd wat nog geen uur later al weer wordt weersproken. Wanneer er even wordt gewacht met het naar buiten brengen van berichtgeving kan suggestieve beeldvorming en stigmatisering worden vermeden. Lezers baseren hun mening op onvolledige berichtgeving. Reageren daardoor ook weer ongenuanceerd.
Hoe is het mogelijk in het tegenwoordige tijdperk van digitalisering, dat informatie niet klopt? Hoe is het mogelijk dat mensen van de radar verdwijnen? Big brother is watching you, toch? Je kunt geen scheet laten op social media of men weet het en ook wat je de dag ervoor had gegeten, met wie en in welke eettent.

Terrorisme is het zonder wettelijke grond plegen van ernstig geweld of ernstige dreiging met politiek of religieus doel, met het doel burgerslachtoffers maken en het voeden van collectieve angst. Door het verspreiden van haat wordt de samenleving opgesplitst. Een samenleving die toch al in verwarring is na de economische crisis. Een samenleving dat littekens heeft na eerdere beslissingen van hun politiek leiders (in heel de wereld!) Een samenleving dat nauwelijks hun vorige sociale vraagstuk, namelijk de vluchtelingen, heeft opgelost. Deze samenleving wordt nu geconfronteerd met haat en verderf.

Er zijn mensen die nu “over-alert” worden. Niet iedereen met een baard is een jihadist, maar kan ook gewoon een hipster zijn. Even serieus! Waarom is nu elk moslim een potentiële terrorist? Ik hoorde van de week een zogenaamde deskundige (die ook ineens als paddenstoelen uit de grond schieten) zeggen: ”Je moet oppassen wanneer ze elkaar broeders en zusters gaan noemen”. Sorry? Je kunt iemand als je zus beschouwen, ook al ben je niet biologisch maar wel emotioneel verbonden. “Brother van een andere mother”.

Is het nu erger dan ooit? Zijn er meer aanslagen dan vroeger? Misschien wel? Misschien niet? We hebben de IRA gehad, waardoor we (even) niet meer naar Londen durfden. ETA, PLO, enz. Daarnaast ‘lone wolfs’ die heel veel indruk maakten met hun afschuwelijke daden zoals: Breivik (2011, 77 doden), Tim McVeigh (Oklahoma 1995, 168 doden). 
Zijn we banger? Ja, misschien wel. In de tijd van een overschot aan media worden we ook bang gemaakt! Dan voelt de dreiging ook anders. Intenser waarschijnlijk. ‘Ver van mijn bed show’ komt nu wel heel dichtbij.
Nee, we worden niet gelukkig van de aanslagen. De wereld is totaal verziekt door de grote leiders van de wereld met te veel belangen in: macht, olie, geld, in plaats van: veiligheid, democratie en educatie.

Wat ik pas een onveilig idee vind, is dat de overheid bij gebrek aan opvangplekken asielzoekers op straat wil zetten. Dat is toch geen beleid! Iedereen snapt dat dit een hoofdpijnvraagstuk is, maar je kunt geen basisvoorziening beloven en ze dan op straat zetten!
Wat in dit licht ook echt niet kan is asielkindjes aan hun lot overlaten. Kinderrechten worden op grote schaal geschonden! Kinderen hebben recht op onderwijs en ontwikkeling!

Kinderen zijn in Molenbeek ook niet goed geholpen. Dat waren weliswaar geen asielzoekers, maar tweede of derde generatie kinderen waarbij de voorzieningen niet vanaf het begin goed zijn opgepakt. Ik verwijs graag naar een citaat van Nelson Mandela: “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”. Het begint bij de kinderen!

Wat moeten we doen?
Heb respect! Luister naar de ander! Leef in vrijheid! Geniet! Lach! Luister naar muziek! Hou van elkaar! Hou elkaar vast! Dans! Kwets niet! Vergeef! Glimlach! Geef je lach door! Gun! Wees lief! Zeg sorry! Groet! Laat iemand voor in de rij! Wees minder snel beledigd! Geef iemand onverwacht iets leuks! Nuanceer! Eet en drink waar je gelukkig van wordt! Laat de ander in zijn waarde! Rij voorzichtig op de weg, hij is immers niet alleen van jou! Grijp in wanneer het kan! Accepteer iemand zoals hij is! Let op je toon! Discrimineer niet! Kijk naar katten die schrikken van komkommers! Geef ongevraagd een kopje suiker aan de buren. Oh, nee, aangezien suiker slecht is, geef ze dan maar een avocado want daar  weet men in elke cultuur wel een lekker gerecht van te maken!

Kusje Silvana