zondag 11 januari 2015

Rare vogels…





Rare vogels…

“Mevrouw, Weet u waar de Rillandhoeve is?” 
De een had een verrekijker en de ander een fototoestel in zijn hand. Ja, een fototoestel, geen telefoon met camerafunctie. `
Vogelaars.

Ik had de kop in het plaatselijke krantje gezien hoor: ”zeldzame Oosterse Tortel” en dat hij zich op zou houden in onze buurt, zo tussen de Frieslandlaan en de Rillandhoeve. Laat ons huis daar precies in het midden van liggen! 

Ik dacht van de week nog: ”Wat doen al die duiven in mijn achtertuin?” Schijtbeesten, zijn het. Vliegende ratten. Ik heb Pinky er nog op af gestuurd, die ze maar wat graag heeft verjaagd. Wist ik veel!

Al een week of twee sluipen ze rondom ons huis, die vogelaars. Nog nooit zoveel volk gezien in het plantsoen waar honden niet mogen poepen en het toch doen. 
Vogelaars die ons wezenloos aankijken. Vogelaars zijn toch een beetje mensenschuw, hoor. Op die ene na dan. Die ene die de weg vroeg. Die anderen keken naar hun voeten. 

De Oosterse Tortel is verdwaald. 
En of ‘all places’, komt hij bij ons terecht. Hoe leuk! Een beetje leven in de brouwerij in een buurt, waar nooit zo veel gebeurd… bijna saai (op ons na dan). 
Wel een beetje een sukkeltje die duif, want er is geen andere Oosterse Tortel om zich mee te vermenigvuldigen, en als hij met een huis-tuin-en keukenduif gaat paren sterft hij uit. 
Wat een dilemma. Wil je de laatste zijn der Mohikanen en je laatste tijd op aarde helemaal alleen doorbrengen? Of kies je dan maar voor een tuinduif? 
Neemt hij zijn duifje mee naar de  Zuid West-Siberische bossteppen en lage bergen van Zuid-AziĆ«, en ze leefden nog lang en gelukkig? Dan wordt onze Nederlandse tuinduif daar een dwaalgast. 

Vanochtend vroeg liep er een ander groepje vogelaars, met rugzak, boekje en verrekijker heel opgewonden over het grasveld. Deze waren een stuk ouder dan die jongens van gisteren en keken vol verwachting naar de boomtoppen.
Pinky en ik hoefden elkaar alleen maar aan te kijken om elkaar te begrijpen en ik aaide hem over zijn bolle buik… Mjammmie… Oosterse Tortel!


zaterdag 10 januari 2015

De vrijheid van meningsuiting








De vrijheid van meningsuiting 

Een heel mooi streven …

Iedereen! 
Honderden Fransen, Belgen en Nederlanders vereenzelvigen zich met de omgebrachte spottekenaars. Iedereen staat als een blok voor de vrijheid van meningsuiting, schouder aan schouder. Terecht! Maar wordt ieders mening wel echt gewaardeerd?

We hebben nog niet zo lang geleden gezien, dat een andere mening helemaal niet altijd werd gewaardeerd. Als je maar een beetje durfde te zeggen dat zwarte piet misschien wel met zijn tijd zou mee moeten gaan, werd je via social media “opgehangen aan de hoogste boom”, je kon “een kogel door je kop krijgen”,  je “moest maar het land uit” of je werd als vrouw weggezet als “negerhoer”. 

Pardon?

Dus de vraag is, vindt iedereen de vrijheid van meningsuiting eigenlijk wel zo’n belangrijk recht? Mag je wel zeggen wat je vindt? Of vinden wat je vindt? Hoe wordt er in de maatschappij om gegaan met andersdenkenden? 
Er heeft gelukkig niemand in het echt een kogel door zijn kop gekregen in het pietendebat, maar op social media waren de dreigementen heel heftig. Een virtuele kogel, zeg maar.

In gewoon Nederlands staat het in de grondwet zo omschreven: 
In dit artikel is de vrijheid van meningsuiting geregeld. In onze democratie is het zo dat je niet eerst toestemming hoeft te hebben voordat je iets schrijft of zegt. We hebben in Nederland dus geen censuur. Dat betekent niet dat je alles mag zeggen en schrijven zonder dat je daarvoor straf kan krijgen. Dat kan namelijk wel. Als je bijvoorbeeld iets zegt dat voor andere mensen kwetsend of beledigend is, kunnen ze naar de rechter gaan. De rechter kan dan toch nog een straf opleggen.

Mag je alles tekenen, schrijven, roepen  wat je vind? Het antwoord is “Nee!” en je kan voor de rechter ter verantwoording geroepen worden. 
De rechter dus! 
Geen terreurorganisatie! Terreur staat niet boven de wet.

Ook Jozias van Aartsen veroordeelde de aanslag scherp en vond: 
“Vrijheid van meningsuiting zit in ons DNA als stad van vrede en recht”. 
Maar hoe zat het dan met de gefotoshopte foto van hem met een IS-beul? Dat wordt over het algemeen een walgelijke en ongepaste foto genoemd, maar valt het nog steeds onder de vrijheid van meningsuiting ? Of niet? Of moeten we dat aan de rechter overlaten? Of kun je de vrijheid van meningsuiting de ene keer wel en de andere keer niet heel belangrijk vinden, afhankelijk of de boodschap je aanstaat?

“Je suis Charlie!”
De partner van  StĆ©phane Charbonnier (Charb) zei: "Dezelfde mensen die nu achter het vaandel 'Je suis Charlie' lopen, verweten mijn man enkele weken geleden nog islamofoob en racist te zijn." 

Iedereen, honderden Fransen, Belgen en Nederlanders vereenzelvigen zich met de vermoorde spottekenaars, schouder aan schouder. 
Maar staat niet iedereen als een blok achter elkaar omdat we de terreurdaad afkeuren? Omdat we het allemaal belachelijk vinden dat die twee psychopaten hun “God” misbruiken als excuus voor hun daden? 

Amerika zwichtte onlangs ook voor Korea ivm de film The Interview. Dat was geen terreurgeweld, maar een cyberaanval. 
Hoe lang kunnen we de vrijheid van meningsuiting nog hooghouden?

Het is goed dat we een samenleving hebben zonder de censuur, laat de rechter maar uitspraak doen of iets beledigend, kwetsend, smaad of laster is.
Maar ik ben bang, dat vanaf nu iedereen de vrijheid van meningsuiting gaat gebruiken om alles, maar dan ook Ć”lles te zeggen wat hij denkt, want dat recht hebben “we” ons met zijn allen vandaag na 08-01-15 verworven. 
Ik hoop dat men zich eerst afvraagt of je ook je boodschap anders kan zeggen, zodat er minder mensen zich gekwetst of beledigd hoeven voelen. Want alleen dan maakt het de wereld een beetje mooier. Ik hoef namelijk geen kogel door mijn kop! Ook geen virtuele… 

Kunst, schilderijen, tekeningen, verhalen, gedichten, columns en liedjes houden de mensheid een spiegel voor. 
Een kritische spiegel! 
Satire! 
Een spiegel die ons gedrag weergeeft.
Die vrijheid van die satirische kritische spiegel is belangrijk voor de ontwikkeling van de mensheid. 
Zonder die spiegel gaat de mensheid ten onder … 
aan haat!